Държавният глава Румен Радев упражни своето право на вето върху закона, който

...
Държавният глава Румен Радев упражни своето право на вето върху закона, който
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката

Държавният глава Румен Радев упражни своето право на вето върху закона, който планува цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите потребители до 2026 година.

Според него предвижданите промени ще затруднят най-вече социално слабите хора, които така и така най-трудно съумяват да заделят финансови средства за главните си ежедневни разноски.

Румен Радев акцентира, че признатият закон не подхожда на задачите на социалната държава и насочи рецензия, че неговото приемане не е било предшествано от подробна оценка на въздействието му. Той акцентира, че не са били направени необходимите модели и прогнози, макар че законът вкарва положения, които непосредствено засягат благосъстоянието на българските жители и устойчивостта на енергийната система.

В закона се предлага регламентирането на временен пазарен модел, който ще влезе в действие от месец юли 2024 година, чрез компенсиране на битовите потребители и ще работи до въвеждането на цялостна либерализация на пазара на дребно, т.е. до края на 2025 година, което предполага отпадане на обезщетенията. 

Към момента въпреки всичко още има значителна разлика в ценовите нива на контролирания и свободния пазар на електрическа енергия на дребно. Реално уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар би трябвало да се случи в рамките на кратък интервал от 18 месеца, което рискува да докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 година.

Румен Радев акцентира нуждата от нормативни промени, съответстващи на уговорките на страната ни пред Европейския съюз. Той въпреки всичко отбелязва, че европейското право постанова задължението за защита на енергийно бедните и уязвимите семейства в страните-членки. Проблеми в този подтекст включват ограничена дефиниция на енергийната беднотия, неясност по отношение на обезщетителния механизъм и неустановеност във връзка с съществуването на достатъчно средства за поддръжка на тези, които се нуждаят, което може да докара до незадоволително реализиране на тази цел.

Президентът предизвестява, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да провокира прекъсване на произвеждане на електрическа сила от ТЕЦ „ Марица-Изток 2 “ и ще заплаши действието на „ Мини Марица-Изток “ още в средата на идната година.

Държавният глава прикани депутатите да проведат ново обсъждане на признатия закон и наново да създадат преценка параметрите на промяната и механизмите за подкрепяне на засегнатите.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР